30.6.10

5 - Batman


Av: Hans Zimmer & James Newton Howard

Här gäller både Batman Begins och The Dark Knight, då de påminner väldigt mycket om varandra och soundet från Begins återkommer i Dark Knight, med ett par tilläggsspår för t.ex Jokern. Båda soundtracken är riktigt bra och har en del riktigt storslagna och episka spår.
Vi använde ett spår från den första filmen i våran improvisationsfilm från gymnasiet där en kompis sprang genom skogen jagad av en barfota "mafiaboss" med uppkavlade byxor, dessutom filmad av handkamera utan något som helst bildmanus, och den scenen blev NÄSTAN episk. Tänk dig då istället musiken till en mastodontproduktion där Batman flyger på hustak med sin jävla Batman-tumblare och spränger bilar, då är musiken nästan gåshudsaktig.

Man har i Dark Knight även lyckats få in Jokers spår på ett bra sätt, då man symboliserar det nya skrapiga soundet med Jokern och kaos.
Jag måste även nämna den gamla Batman-filmens soundtrack av Danny Elfman, då även den är riktigt bra: http://www.youtube.com/watch?v=wgpmdqUEQRM&

http://open.spotify.com/album/63uFfOZpC7jrV7wfuBY2lX
http://open.spotify.com/album/4P3fpbkLd9dFHkTg8hDmUf

Kolla främst in:
Lyssna på hela soundtracket, det har nästan bara riktigt bra spår.
Kolla dock främst in t.ex Molossus på Batman Begins-soundtracket då det är det spåret vi använde i våran film.

23.6.10

6 - The Good, The Bad & The Ugly


av: Ennio Morricone

Ett lite annorlunda soundtrack på den här listan, men den här filmmusiken är så mycket western det kan bli, och bara man hör det där karaktäristiska skriket så tänker man direkt på Eastwood, öken, smuts, cigarrer, ponchos och revolvrar. En riktigt bra film som är som bäst strax efter att filmen är slut och eftertexterna börjar rulla i takt med att introlåten körs igång igen, det är nästan så episkt att man ryser. Det känns som Sergio Leone, Clint Eastwood och Ennio Morricone är en av filmvärldens starkaste och häftigaste trio, för denna film vore inte densamma utan sitt soundtrack.

http://open.spotify.com/album/1oLT2HO5MVNS8U4kEuBvdJ

Lyssna på:
1. The Good, The Bad & The Ugly
20. The Ecstasy of Gold
21. The Trio

20.6.10

7 - 28 days later


Av: Godspeed You! Black Emperor mm.

Vet inte med säkerhet hur hela soundtracket är då jag haft svårt att hitta hela skivan, men det är främst de låtar från filmen som finns på youtube som är värda att lyssna på. Det kan ju aldrig gå fel med Godspeed You! Black Emperor. Soundtracket passar perfekt med denna postapokalyptisk film, och man blandar lugna deprimerande stycken med snabba pulshöjande stycken på ett fantastiskt sätt.
Finns inte så mycket mer att säga, utan ni får helt enkelt lyssna själva.
Filmens första halvtimme tillsammans med musiken byggde upp en helt makalös stämning och det kunde ha blivit en av mina favoritfilmer men man sjabblade bort allt det bra under filmens andra hälft, vilket var riktigt synd. Att man sedan gjorde en uppföljare som hade med nästan allt som var dåligt med den första är helt obegripligt. Hur som helst, soundtracken äger.

Lyssna på:
http://www.youtube.com/watch?v=7EO4NPoNL8w
http://open.spotify.com/track/2UZ1CyjRcylsOTv1DUOxTE
http://www.youtube.com/watch?v=5OPhZ6fHDDw&feature=related

19.6.10

8 - Conan the Barbarian


av: Basil - Poledouris

De flesta tänker nog "what the fuck" vid det här laget, men kom ihåg att det gäller soundtracks och inte filmerna i sig. Musiken är delvis storslagen och nästan lika mäktig som Arnold Schwarzenegger. Jag har själv knappt ens sett filmen men det räcker med att se recensionerna av Nostalgia Critic så vet man direkt att filmen är fantastisk(t dålig). Soundtracket är det dock som sagt inget fel på, även om det bara är vissa delar som sticker ut. I like the drums.

http://open.spotify.com/album/2P471uPBf3uVu1iI4bBoOK

Kolla främst in:
1. Prologue/Anvil of Grom (visst, ni kan skippa snacket i början men se till att vara med när trummorna börjar, det är bästa delen av låten).

15.6.10

9 - Star Wars


av: John Williams

Det går inte att undvika att mysa lite när man hör soundtracket till Star Wars. Soundtracket består i stort sett av den klassiska introlåten, och resten är de scener där Darth Vader kommer instormandes i ett rum. Det är nostalgi och myskänsla på hög nivå.
Jag tycker även den senaste filmen (Episode III: Revenge of the Sith) hade en del bra delar, t.ex där Anakin brinner upp.
Inte världens bästa soundtrack men det är så klassiskt så det måste finnas med på listan.

http://open.spotify.com/album/5dbVApKV5xebsSjsSnYnTW

Kolla främst in:

1. Introt såklart.
4. Anakin's Betrayal
12. Immolation Scene
Imperial March (youtube)
Duel of the Fates är lite kul också


Inte komplett utan Imperial March

14.6.10

10 - The Road


av: Nick Cave & Warren Ellis

Efter det fantastiska soundtracket till Assassination of Jesse James såg jag verkligen fram emot att se om Nick Cave och Warren Ellis lyckades göra ett lika bra soundtrack även till The Road.
Det är två ganska lika soundtrack, men jag tycker ändå inte att detta soundtrack räcker till i jämförelse, det är inte lika bra helt enkelt.
Det passar dock in till filmen på ett bra sätt och den blandar finstämda pianolåtar med tempohöjande trummor till filmens lite mer spännande delar.
Detta soundtrack puttade ner Harry Potter från 10-platsen.
Riktigt bra film för övrigt, kolla in om ni inte sett den än. Läs dessutom boken om ni har möjlighet!

http://open.spotify.com/album/0w9ZV8fOJuCXb9MqHPkTKG

Kolla främst in:
1. Home
2. The Road
12. The Journey

11.6.10

Soundtracks

Har jobbat på en ny lista, och jag tänkte att det vore väl inte så svårt att slänga ihop en lista på de 10 bästa soundtracken, men det visade sig vara nästan omöjligt, då jag ständigt hittade nya fantastiska soundtracks. Dessutom är det inte alla låtar som håller samma nivå som de bästa låtarna, så jag har övervägt att bara lista Main Titles men det blev ännu svårare, då det helt plötsligt kom in ännu mer kandidater.

Jag har dock till slut lyckats knåpa ihop en lista, notera dock att det inte är någon "set in stone"-lista och jag är fullt övertygad om att det finns bättre soundtracks där ute, men jag har varken tid eller lust att lyssna igenom 200 soundtracks, som dessutom tar ett tag att gilla.
Så det blir en lista, då det är kul, men se det mer som en "10 bra soundtracks som höjt filmen".

Uppdaterar med plats 10 inom kort!

Bloggintresserade