26.2.10

Skräckfilm - och varför de suger



Jag tror att jag inte har ett enda betyg över 3 (av 5) på en skräckfilm på filmtipset.se. Det beror inte på att jag ogillar skräckfilmer i sig, utan att jag ogillar vad man gör med nästan samtliga filmer i genrén.
Det jag främst stör mig på är alla dessa jävla skrämsel-ljudeffekter man envisas med att ha med i varenda jävla film. Det räcker inte med att ha med dem en gång som överraskningsmoment heller, nej, det ska proppas in i helst varannan scen. Det är katter som ska hoppas fram bakom väggar, vänner som ska smyga upp bakom och skrämmas av olyckshändelse (hur ofta smyger ni fram och tar någon på axeln i ett kolsvart rum förresten?), telefoner som ska ringa i 140-decibelljud precis när någon (gärna en halvnaken tjej) ska dra undan ett duschdraperi.

Detta var väl spännande och lite läskigt i början för en väldans massa år sedan, men det känns som att filmkonsten borde ha utvecklats förbi detta stadie för länge sen. Det jag närmast kan beskriva detta filmtrick som är 'billigt'. Det känns som att man i brist på stämning och hjärnceller väljer att trycka in ett högt ljud istället för att försöka bygga upp en obehaglig stämning, och som sagt så börjar det bli extremt tröttsamt.
Ett exempel är filmen Wolfman, som för närvarande går på bio. Här har man redan 3 minuter in i filmen haft med säkerligen runt 6 såna här höga ljud, och även om man röck till och småskrattade lite efteråt så började jag snabbt att bli irriterad. Kom igen, DET ÄR INTE OTÄCKT, ENBART JOBBIGT.



Det andra jag stör mig på är att man gärna inte sparar på blod och slafs. Det krävs inte litervis med blod för att skapa en otäck eller läskig film. Jag måste dock tillägga att jag absolut inte har något emot blod när det finns där av en anledning. Det blir allt vanligare dock att nya skräckfilmer missbrukar blod och gore enbart för att... ja, om jag ska vara ärlig så har jag ingen jävla aning om varför man gör det.

Det sista jag tänkte nämna som störningsobjekt är varför huvudpersonerna ska resonera och tänka som ett par retarderade idiotjävlar. Om man sätter sig in i en persons situation i valfri skräckfilm från 2000 och framåt så skulle man säkerligen göra precis tvärtemot vad den här personen gör i filmen. Jag menar, om en mördare eller dylikt befinner sig i huset tror jag det sista man skulle göra är att ta av sig tröjan, smyga runt i huset med en gaffel, bli livrädd för en katt och sedan låsa in sig på en toalett utan flyktväg.
Ovanstående scenario var lite överdrivet men ni förstår vad jag menar.



Nu ska vi inte såga sönder allt längs med fotknölarna. Det finns ett par ljusglimtar också, eller åtminstone ett visst hopp inför framtiden. Vanligtvis är det filmer utanför Hollywood som lyckas bäst, även om Hollywood ska dit och pilla med sina nyinspelningar även om original-filmen släppts ett halvår tidigare och gjort ett bra jobb. Tänker främst då på den spanska filmen Rec, som visserligen har med samtliga jobbiga klichéer men som ändå gör det någorlunda bra, och det känns ändå som karaktärerna är någorlunda trovärdiga. Jag har inte sett den amerikanska nyinspelningen men kan tänka mig att den är skitdålig och onödig.

Andra filmer jag kommer att tänka på som sticker ut är M. Night Shyamalans filmer. De må inte vara perfekta, men han försöker i alla fall. Ett par exempel är att de ljud man rycker till av i hans filmer kommer främst från ljud I filmen, dvs. ett slag på en dörr eller naturliga ljud som inte lagts på efteråt, och detta skapar en helt annan stämning i filmen.

Om vi tar filmen Signs, som är relativt medioker egentligen, så hittar vi ett flertal riktigt, riktigt bra scener.
Ta en scen som den i majsfältet då Mel Gibson visserligen smyger runt med en ficklampa mitt i natten (jaja, än så länge tror han bara att det är några ungjävlar som busar). På väg tillbaka till huset får han plötsligt syn på ett ben och en del av en kropp som med säkerhet inte är mänsklig. Den vänder snabbt och försvinner in i majsfältet samtidigt som det börjar blåsa kraftigt vilket ökar effekten. Första gången jag såg den här scenen på bio kommer jag ihåg att pulsen var märkbart hög och man hade då byggt upp stämningen och skrämt tittaren UTAN musik eller ett högt skriande ljud. Bravo!

Kvalitén på klippet nedan är väl sådär.


Det jag vill få fram med det här inlägget är att det GÅR att göra bra och spännande och riktigt otäck skräckfilm utan att ta till enkla medel som överraskningseffekter, ljudeffekter, gore och sex, och jag önskar att fler filmskapare öppnade sina ögon och börjar förnya den genré som för närvarande endast producerar skräp i stort sett.
Kom ihåg att nu generaliserar jag väldigt mycket, och jag har under tiden jag skrivit kommit på ett par stycken rätt hyfsade skräckfilmer. Kolla gärna in The Orphanage av Guillermo Del Toro, Exorcisten, Signs, The Village och Them (Ils). Den sistnämnda var inte alls lika bra vid en andra titt dock, och kom ihåg att det är inga mästerverk.

Kom gärna med egna åsikter och tankar!

Notera även att bilderna jag har med i inlägget inte nödvändigtvis något med texten att göra. Exorcisten och The Orphanage är två av få riktigt bra skräckfilmer.

Starcraft 2

Det är väl ingen större nyhet för de flesta att Starcraft 2 snart är här. Uppföljaren till det bästa strategispelet genom tiderna (!) är för närvarande i beta-fas och jag tänkte passa på att posta tre utmärkta videor från youtube som går in någorlunda detaljerat på samtliga tre raser.
Jag har själv inte testat spelet än och vet därför inte mer än vad jag sett från videos och läst så jag kan inte ge några egna åsikter om det, men det ser onekligen riktigt bra ut.

Jag vet att det finns många gamla Starcraft-spelare som gnäller på i stort sett allting som är annorlunda från det första spelet, men man får komma ihåg att det har gått 12 år sedan Starcraft först lanserades och spelvärlden går framåt. Dessutom är spelet endast i beta-fasen vilket innebär att massor kommer att ändras, och det har redan ändrats en hel del, och några enheter har blivit "nerfade" och har redigerats en hel del.
Jag är helt säker på att Blizzard kommer att släppa ett riktigt bra spel, och jag tror på att det kommer någonstans runt sommaren, runt 30 juni möjligtvis. Har vi otur dröjer det ända till hösten men vi får hoppas att dom ger med sig och släpper det så snart som möjligt





25.2.10

Lost S6E05






S6E05
Lost, ja. Den enda serien jag orkat följa helt genom fler än tre säsonger, och den enda serien som fortfarande håller en i alla fall någorlunda bra kvalité. Prison Break och Heroes har ju tappat i stort sett allt som var intressant och bra med den första säsongen, men Lost har ändå kvar mystiken och nu när man sett det i flera år måste man ju se vad som händer.
Jag tänker skriva lite om mina tankar om avsnitten, men jag kommer inte närmare gå in på handlingen då jag själv inte ens har koll på vad som händer. Det är rök-monster hit och tidsresande dit, så om ni är nyfikna så tycker jag ni ska kolla in serien istället.

Såhär fem avsnitt in på den sista säsongen känns det som man fortfarande bara har fått svar på ett par få frågetecken, samtidigt som det uppstått dubbelt så många, och det ska bli väldigt intressant att se hur de nästkommande avsnitten utvecklar sig. Snart måste vi ändå få svar på de största frågorna, annars krävs det nog ett 3-timmarsavsnitt framåt slutet där någon sitter och svarar på alla frågor likt en intervju.

För er som följer Lost så vet ni säkert om att det finns två paralella verkligheter, där ett par personer existerar även hemma i sina vanliga liv. Denna verklighet kan spegla vad som hade kunnat hända om inte flygplanet kraschat på ön. Troligtvis kommer dessa verkligheter slås samman vid någon punkt. De är ju delvis kopplade till varann då bland annat Jacks pappas kista har försvunnit, och för er som kommer ihåg så fanns kistan på ön, där den tydligen är fortfarande.
Kanske får man förhoppningsvis snart även lite svar på en del frågor man ställt sig genom säsongerna, men jag tror en omtitt från avsnitt 1 är välbehövande. Bland annat kommer jag starkt ihåg ett avsnitt där Hurley (har ni inte sett serien behöver ni ändå inte veta vem det är. Han är tjock, det räcker. En bild på honom finns längst ner) sitter på ett mentalsjukhus och Juliet var sköterska. Kanske var detta den paralella verkligheten där Hurley inte varit med om flygkraschen?

Anyway, det senaste avsnittet var relativt intetsägande, och man fokuserade på Jack som faktiskt är ganska ointressant. Han har en son i paralell-verkligheten, och troligtvis kommer det bli något riktigt gasp-ögonblick då det visar sig att mamman är någon annan från ön.


Kate is the mother of Jack's son? - Dear GOD!



Annars var det också mycket vandrande i djungeln det här avsnittet, och jag känner mig inte det minsta klokare. Den mest intressanta karaktären är ju Locke och avsnittet utan honom känns faktiskt inte som riktiga avsnitt, utan mest som något mellanhang tills man får se honom igen.
Finns inte så mycket att skriva om avsnittet då man som sagt flera gånger inte har fått några direkta svar. Kul att Hurley refererar till Star Wars flera gånger under serien, och att hans mun är mikroskopiskt i förhållande till hans ansikte, vilket inte syns så jättebra på bilden men.

23.2.10

X-Files S2E02 + S2E03

Idag var det dags för lite X-Files igen, och jag kan nu säga att andra säsongen verkligen ser ut att bli en riktigt bra en.

S2E02 - The Host

Det här avsnittet visade sig bli ett av mina favoritavsnitt än så länge. Avsnittet börjar på ett ryskt fartyg där en av besättningsmännen plötsligt blir nerdragen i avloppsrummet (eller nåt). Kroppen hittas sedan i Newark's kloaker och vid obduktionen upptäcker Scully en typ av mask som levt inuti kroppen. Lite senare blir även en avloppsarbetare nerdragen i vattnet och biten av något, och det visar sig att han har en typ av rundmask inuti sig, som han spyr upp i duschen.



Det visar sig vara en mutation mellan en mask och en människa (se bild ovan) som attackerar människor för att föröka sig genom att infektera människan med sina mask-barn, ungefär som i Alien-filmerna.

Hur som helst, så tyckte jag avsnittet var väldigt spännande rakt igenom, och även "monstret" ser väldigt snyggt ut (då menar jag inte attraktivt utan någorlunda verkligt och äckligt). Precis som med de flesta avsnitt så är det inte alltid det är fullt logiskt, och folk har en förmåga att befinna sig ensamna tillsammans med varelsen till och med efter att man upptäckt den. Troligtvis skulle man vara väldigt mån om att hålla den säker och i förvar. Knappast skulle man skicka iväg den ensam tillsammans med EN ambulansförare mitt i natten.
Detta är dock sånt man får bortse från, det är ju ändå en tv-serie.

Förutom det så tyckte jag som sagt det var ett intressant, spännande, och delvis faktiskt riktigt läbbigt avsnitt. Man kan ju dock börja undra om själva efterföljden av att man hittat en människo-mask nere i ett par kloaker. Borde inte detta vara en ganska big deal, eller åtminstone ge större inverkan än att man reagerar med ett "oj, en sån har jag inte sett förut". Det här om något borde väl vara ett bevis på att det finns saker vi inte vet om, och att X-Files faktiskt behövs. Nåja.

S2E03 - Blood

Så, efter pussmun-monster så blir avsnitt tre ett mer psykologiskt avsnitt utan monster och övernaturliga inslag. Avsnittet utspelar sig i en liten lugn stad där man senaste tiden haft ett par massmord där mördarna är helt vanliga människor som verkar ha blivit galna i samband med morden. Mulder kommer vartefter fram till att det är ett typ av insektsmedel man sprutar ut på skörden för att hålla flugor och skit borta. Detta har en inverkan på en del av stadens invånare som vid fobi eller rädsla för något aktiverar insektsmedlet som fungerar ungefär som LSD och ger starka hallucinationer som innefattar diverse föremal som säger åt dem att döda.


Även om det handlar om X-files så är det skönt med något lite mer naturligt avsnitt emellanåt och även det här är ett bra avsnitt som fokuserar mer på det mänskliga psyket än på ufon och monster. Det är dock dem avsnitt som handlar om lite mer övernaturliga saker som jag gillar mest och även om de här typen av avsnitt fortfarande är underhållande och intressanta blir det inte lika spännande. Det känns även som att avsnittet slutar lite hastigt utan att man egentligen fick några verkliga svar, men det är ju inte första gången om man säger så. Det är lite skönt att man får tänka lite själv.
Nu hoppas jag på ett avsnitt om spöken!

Assassins Creed 2



Handling och introduktion
Handlingen i Assassins Creed 2 är ganska invecklad och då jag bara spelat delar av ettan måste jag säga att jag inte var alltför insatt i handlingen när jag först satte igång spelet. Det finns dessutom flera handlingar, där själva huvudhandlingen berättar om en Desmond, en bartender, som blir utvald till att resa tillbaka i tiden med hjälp av en Animus, som gör det möjligt för Desmond att ta kontroll över sin förfader Altair under det tredje korståget år 1191. I det första spelet får han som uppgift att lönnmörda 9 personer som propagerar för korståget och som, när dom väl är döda, avslöjar en konspiration. Detta leder ut till något sorts krig mellan lönnmördare och s.k templars. Jag är inte alltför insatt i alla konspirationer som finns, och jag tycker ni ska spela igenom spelen själva för att få veta mer.

Hur som helst, så börjar det andra spelet med att man som Desmond flyr från byggnaden tillsammans med Lucy. Tillsammans flyr dem till en annan byggnad där en likadan Animus finns, och Desmond får ännu en gång resa tillbaka i tiden, den här gången till 1400-talets Italien, där man får styra Ezio Auditore. Syftet är att Desmond ska få samma färdigheter som Ezio som i spelets resa får lära sig att bli lönnmördare (och som sedan visar sig bli den främsta av dem alla).



Här tar spelets andra handling vid, och den handlar om Ezios resa från en liten stöddig 20-åring till skäggig mystiskt lönnmördare i 40-årsåldern. Under resan så hämnas Ezio på sin familjs mördare och får bo hos sin farbror. Även i det här spelet finns det en hel del konspirationsteorier och Leonardo Da Vinci spelar en stor roll i spelet, vilket är ganska intressant om man orkar sätta sig in i det, då det innefattar riktiga händelser i historien.

Så hur är spelet
Eftersom det första spelet fick så mycket kritik för att vara repetivt och tråkigt så har man här introducerat ett helt nytt spelsystem, och man slipper resa tillbaka tillbaka till Desmond ett stup i kvarten, vilket ger spelet ett skönare flyt än ettan, och man får fokusera mer på Ezio's historia.
Man har introducerat en hel del nya uppdrag, och städerna är mer levande med olika affärer där man kan köpa nya kläder eller vapen. Man har dessutom möjligheten att uppgradera sin hemstad vilket ökar värdet på staden och man får därför mer pengar, vilket kan användas till att ytterliggare uppgradera staden eller köpa nya rustningar och liknande.

Man hittar även s.k kodex-ark som Leonardo Da Vinci översätter och ger dig mer liv, eller i vissa fall nya färdigheter, såsom att lönnmörda från ovanifrån eller från höstackar. Precis som i det första spelet finns det även saker att samla på, i tvåan är det fjädrar som gäller. Dessa ger en ny yxa då man hittat 50 stycken, och en ny kappa när man hittat alla 100. Kistor finns också utplacerade i stort sett överallt i städerna. Dessa innehåller pengar och man kommer snart att bli stenrik. Sist men inte minst finns även vita symboler som man kan hitta, och man får då spela små minispel som går ut på att hitta gömda symboler på kända verk eller klura ut olika gåtor. Detta är faktiskt ganska kul och blir i senare delar av spelet riktigt kluriga och svåra.



Själva styrningen är ganska lik ettans men har förbättrats lite och även om vissa frustrerande saker finns så är det oftast ganska smidigt att hoppa runt på hustaken.
På tal om hustak så har man ytterliggare förbättrat grafiken och städerna ska tydligen vara historiskt korrekta vilket är lite häftigt.

Ezio har även tillgång till ett flertal nya vapen, såsom en liten pistol i armen, och dubbla knivblad. Man kan även använda sig av rökbomber och gift, vilket ger upphov till nya taktiker.

Så hur bra är det
Även om spelet känns lite mer fritt och större, och lite mer GTA-likt med affärerna och liknande så känner man fortfarande att spelet blir lite repetivt, men vi ska inte glömma att det är en enorm förbättring jämfört med det första spelet.
Tack vare att man har tillgång till nya rörelser och vapen finns det så många olika animationer att de inte upprepas alltför ofta. I det första spelet var det inte lika häftigt när man skar av halsen på ett visst sätt för 30:e gången.



Spelet är långt och det finns mycket att göra. Historien är ganska bra, i alla fall fram till slutet då det börjar spåra ur en del. Tyckte även slutbanan var lite halvtaskigt gjord, och slutbossen känns riktigt lam.
Nu är jag lite väl petig och ger spelet lite väl mycket kritik. Miljöerna, grafiken, ljudet, handlingen och alla små konspirationer är verkligen fantastiskt bra, och det ska bli spännande att se hur 3:an kommer att bli, och om man förbättrar de små brister som finns kan det bli ett riktigt riktigt bra spel.



Betyg: 8

22.2.10

Mass Effect 2

Tänkte våga mig på en recension av det spel jag senast klarade, nämligen Mass Effect 2.
För er som är nyfikna så spelade jag igenom spelet på datorn.



Handling och introduktion.
Mass Effect 2 utspelar sig i rymden år 2183, så tänk er Star Wars utan Jar Jar Binks, lasersvärd och Darth Vader (finns dock ett par lika bra karaktärer även i ME2).

Man spelar som Commander Shepard (man eller kvinna) och spelet tar vid där det första slutar i stort sett, och jag kanske inte ska spoila slutet från det första spelet alltför mycket men man har i stort sett räddat universum, fått död på den onda killen och blivit allmänt känd överallt. Det är dock lite djupare än det låter, och i slutet av det första spelet fick man ställas inför ett par val, som har stor betydelse för hur man blir bemött och hur spelet ser ut i uppföljaren. Nu hade jag tagit bort det första spelet och kunde därför inte fortsätta bygga på från det sparade spelet men det går lika bra att starta om från scratch.


Spelet börjar hur som helst med att man faktiskt dör, under spelets första minut. Man vaknar sen upp två år senare på ett operationsbord, och det visar sig senare att det är organisationen Cerberus som har finansierat operationen att återställa Shephard (du) till liv. Denna organisation räknas som en terrorist-grupp vars största mål är att säkra mänsklig överlevnad över allt annat. Cerberus styrs av 'The Illusive Man' (spelad av Martin Sheen, killen från Apocalypse Now för dom som inte hänger med).
Han förklarar att ett nytt hot har attackerat mänskliga kolonier och fört bort dess invånare. Shepard tvingas nu samarbeta med Cerberus och samla ihop galaxens bästa krigare för att få ett stopp på attackerna.

Lite mer om spelsystemet
När väl historien introducerats får man sätta igång letandet efter det optimala teamet. Man kommer att få träffa flera karaktärer från det första spelet och en del av dem kommer att följa dig i ditt uppdrag. Andra karaktärer är helt nya, såsom den tatueringsprydda Jack eller lönnmördaren Thane. Något som samtliga karaktärer har gemensamt är att de alla är fantastiskt välskrivna och så "levande" att man ibland helt glömmer bort att det är ett par pixlar i ett dataspel man sitter och lyssnar till.


Ett par av dem raser som finns i spelet.

Man rycks även med i historien och det hela känns väldigt filmiskt.
Man reser genom galaxen till en mängd olika planeter och världar och får i varje uppdrag ta med sig två gruppmedlemmar. Man går upp i levlar där man kan uppgradera t.ex biotic-skada (tänk typ kraften i Star Wars. Man kan kasta runt fiender osv) och hur mycket skada man gör med vapen. Själva striderna är ganska intensiva och om du fjollar runt kommer du ganska snart att vara stendöd.

Om man är intresserad finns det oerhörda mängder lore och historia att hitta, samt en hel drös med intressanta NPC:er man kan föra dialog med, vilket gör att spelet känns mer levande. Det är trots allt inte en shooter, och det känns aldrig riktigt sådär hjärndött som det lätt kan bli i andra "skjutaspel". Det finns även datorer och dörrar att hacka sig in i, detta görs i form av memory-liknande minispel som visserligen blir lite repetiva efter ett tag men det är ändå ett inslag som berikar spelupplevelsen.


Förutom huvuduppdraget så finns det även s.k side-quests som är frivilliga, samt quests som involverar dina gruppmedlemmar om du känner för att hjälpa dem. Detta kan leda till att dem blir lojala mot dig vilket kan låsa upp romanser (ja, man kan ha romanser med det egna könet vilket är ett tecken på att även spelindustrin är på väg framåt) och andra färdigheter.

Avslutningsvis
Även om valmöjligheterna för vapen och armor och liknande har minskat jämfört med det första spelet så känns det mindre krångligt och det är mer en positiv sak. Grafiken är för övrigt riktigt bra och ljudet likaså. Bara det att man har ett par riktigt bra röstskådespelare visar vilket ambitiöst projekt det här är, och jag ser verkligen fram emot den tredje och sista delen.

Sist men inte minst kommer en trailer från spelet, som är lika klyschig och fjantig som alla dagens filmtrailers, men då får ni lite av en inblick i hur spelet ser ut.




Betyg: 10


Det blev ett ganska långt inlägg, och det kanske blev lite segt och jobbigt att läsa en vägg av text, så jag tar gärna emot åsikter (både negativa och positiva) om vad man kan göra bättre, och om jag missat något ni skulle vilja veta om framtida spel.

X-Files S2E01

Så, nu när vi har första inlägget klart tänkte jag helt enkelt sätta igång direkt.

Jag har tillsammans med min syster spenderat ett flertal dagar med att kolla igenom första säsongen av Arkiv-X, och det har snabbt blivit en av mina favoritserier. Även om kvalitén på avsnitten i första säsongen var ganska varierande så är det ändå alltid riktigt intressant och spännande. Jag skulle vilja lyfta fram S1E07 som säsongens bästa. Avsnittet heter Ice, och om ni har möjlighet tycker jag att ni ska ta er en titt (självklart borde man se hela säsongen, men som ett smakprov).

Idag blev det invigning av säsong 2 av Arkiv-X, och jag måste säga att jag verkligen ser fram emot se vidare på denna fantastiska serie. Idag blev det dock bara ett avsnitt.

S2E01 - Little Green Men
Det första avsnittet fortsätter direkt där säsong 1 tar slut, och X-files har lagts ner. Mulder har börjat tappa tron, säkert både på "sanningen" och mänskligheten då han nu för tiden får avlyssna sexmissbrukare som pratar om strippor. Rätt snart får han dock tips om bevis för utomjordiskt liv.
Jag tänker inte gå in alltför ingående på handlingen utan bara skriva lite kortfattat om mina tankar om avsnittet.

Jag tycker första avsnittet är helt okej, det känns som den andra säsongen är lite mer påkostad och lite mer fartfylld, och jag är överlag ganska nöjd. Inget av de bättre avsnitten jag sett men helt klart finns X-files-stämningen där. Ett par löjliga flashbacks från Mulders barndom med slow-motion-skrik i basröst förstör lite men det är sånt man får skratta bort lite.

Nästa avsnitt verkar bli riktigt spännande. Se nedan.





Until then...

The beginning..

Jaha.

Första inlägget kanske ska innehålla någon sorts inledning, så, jag inleder med att säga att den här bloggen kommer till mestadels vara till för mig själv. En sammanfattning av mina intressen.

Jag kommer därför mestadels skriva om film, spel, tv-serier och ... Det verkar som jag bara har tre intressen som är värda att skriva om, så nu vet ni vad ni har framför er.

/A

Bloggintresserade