22.2.10

Mass Effect 2

Tänkte våga mig på en recension av det spel jag senast klarade, nämligen Mass Effect 2.
För er som är nyfikna så spelade jag igenom spelet på datorn.



Handling och introduktion.
Mass Effect 2 utspelar sig i rymden år 2183, så tänk er Star Wars utan Jar Jar Binks, lasersvärd och Darth Vader (finns dock ett par lika bra karaktärer även i ME2).

Man spelar som Commander Shepard (man eller kvinna) och spelet tar vid där det första slutar i stort sett, och jag kanske inte ska spoila slutet från det första spelet alltför mycket men man har i stort sett räddat universum, fått död på den onda killen och blivit allmänt känd överallt. Det är dock lite djupare än det låter, och i slutet av det första spelet fick man ställas inför ett par val, som har stor betydelse för hur man blir bemött och hur spelet ser ut i uppföljaren. Nu hade jag tagit bort det första spelet och kunde därför inte fortsätta bygga på från det sparade spelet men det går lika bra att starta om från scratch.


Spelet börjar hur som helst med att man faktiskt dör, under spelets första minut. Man vaknar sen upp två år senare på ett operationsbord, och det visar sig senare att det är organisationen Cerberus som har finansierat operationen att återställa Shephard (du) till liv. Denna organisation räknas som en terrorist-grupp vars största mål är att säkra mänsklig överlevnad över allt annat. Cerberus styrs av 'The Illusive Man' (spelad av Martin Sheen, killen från Apocalypse Now för dom som inte hänger med).
Han förklarar att ett nytt hot har attackerat mänskliga kolonier och fört bort dess invånare. Shepard tvingas nu samarbeta med Cerberus och samla ihop galaxens bästa krigare för att få ett stopp på attackerna.

Lite mer om spelsystemet
När väl historien introducerats får man sätta igång letandet efter det optimala teamet. Man kommer att få träffa flera karaktärer från det första spelet och en del av dem kommer att följa dig i ditt uppdrag. Andra karaktärer är helt nya, såsom den tatueringsprydda Jack eller lönnmördaren Thane. Något som samtliga karaktärer har gemensamt är att de alla är fantastiskt välskrivna och så "levande" att man ibland helt glömmer bort att det är ett par pixlar i ett dataspel man sitter och lyssnar till.


Ett par av dem raser som finns i spelet.

Man rycks även med i historien och det hela känns väldigt filmiskt.
Man reser genom galaxen till en mängd olika planeter och världar och får i varje uppdrag ta med sig två gruppmedlemmar. Man går upp i levlar där man kan uppgradera t.ex biotic-skada (tänk typ kraften i Star Wars. Man kan kasta runt fiender osv) och hur mycket skada man gör med vapen. Själva striderna är ganska intensiva och om du fjollar runt kommer du ganska snart att vara stendöd.

Om man är intresserad finns det oerhörda mängder lore och historia att hitta, samt en hel drös med intressanta NPC:er man kan föra dialog med, vilket gör att spelet känns mer levande. Det är trots allt inte en shooter, och det känns aldrig riktigt sådär hjärndött som det lätt kan bli i andra "skjutaspel". Det finns även datorer och dörrar att hacka sig in i, detta görs i form av memory-liknande minispel som visserligen blir lite repetiva efter ett tag men det är ändå ett inslag som berikar spelupplevelsen.


Förutom huvuduppdraget så finns det även s.k side-quests som är frivilliga, samt quests som involverar dina gruppmedlemmar om du känner för att hjälpa dem. Detta kan leda till att dem blir lojala mot dig vilket kan låsa upp romanser (ja, man kan ha romanser med det egna könet vilket är ett tecken på att även spelindustrin är på väg framåt) och andra färdigheter.

Avslutningsvis
Även om valmöjligheterna för vapen och armor och liknande har minskat jämfört med det första spelet så känns det mindre krångligt och det är mer en positiv sak. Grafiken är för övrigt riktigt bra och ljudet likaså. Bara det att man har ett par riktigt bra röstskådespelare visar vilket ambitiöst projekt det här är, och jag ser verkligen fram emot den tredje och sista delen.

Sist men inte minst kommer en trailer från spelet, som är lika klyschig och fjantig som alla dagens filmtrailers, men då får ni lite av en inblick i hur spelet ser ut.




Betyg: 10


Det blev ett ganska långt inlägg, och det kanske blev lite segt och jobbigt att läsa en vägg av text, så jag tar gärna emot åsikter (både negativa och positiva) om vad man kan göra bättre, och om jag missat något ni skulle vilja veta om framtida spel.

3 kommentarer:

  1. Jag tyckte det var bra, eftersom det var intressant kändes inte texten lång!

    Jag vill veta om dragon age, och assasins creed 2!

    SvaraRadera
  2. Kul att höra!

    Javisst, har inte spelat igenom hela Dragon Age än faktiskt, har väl någon timme kvar. Kommer recension på det så fort jag är klar. Kan köra en recension på AC2 så fort jag har tid och lust.

    SvaraRadera
  3. Najs. Tummen upp för uttrycket "fjolla runt"

    SvaraRadera

Bloggintresserade