23.2.10

X-Files S2E02 + S2E03

Idag var det dags för lite X-Files igen, och jag kan nu säga att andra säsongen verkligen ser ut att bli en riktigt bra en.

S2E02 - The Host

Det här avsnittet visade sig bli ett av mina favoritavsnitt än så länge. Avsnittet börjar på ett ryskt fartyg där en av besättningsmännen plötsligt blir nerdragen i avloppsrummet (eller nåt). Kroppen hittas sedan i Newark's kloaker och vid obduktionen upptäcker Scully en typ av mask som levt inuti kroppen. Lite senare blir även en avloppsarbetare nerdragen i vattnet och biten av något, och det visar sig att han har en typ av rundmask inuti sig, som han spyr upp i duschen.



Det visar sig vara en mutation mellan en mask och en människa (se bild ovan) som attackerar människor för att föröka sig genom att infektera människan med sina mask-barn, ungefär som i Alien-filmerna.

Hur som helst, så tyckte jag avsnittet var väldigt spännande rakt igenom, och även "monstret" ser väldigt snyggt ut (då menar jag inte attraktivt utan någorlunda verkligt och äckligt). Precis som med de flesta avsnitt så är det inte alltid det är fullt logiskt, och folk har en förmåga att befinna sig ensamna tillsammans med varelsen till och med efter att man upptäckt den. Troligtvis skulle man vara väldigt mån om att hålla den säker och i förvar. Knappast skulle man skicka iväg den ensam tillsammans med EN ambulansförare mitt i natten.
Detta är dock sånt man får bortse från, det är ju ändå en tv-serie.

Förutom det så tyckte jag som sagt det var ett intressant, spännande, och delvis faktiskt riktigt läbbigt avsnitt. Man kan ju dock börja undra om själva efterföljden av att man hittat en människo-mask nere i ett par kloaker. Borde inte detta vara en ganska big deal, eller åtminstone ge större inverkan än att man reagerar med ett "oj, en sån har jag inte sett förut". Det här om något borde väl vara ett bevis på att det finns saker vi inte vet om, och att X-Files faktiskt behövs. Nåja.

S2E03 - Blood

Så, efter pussmun-monster så blir avsnitt tre ett mer psykologiskt avsnitt utan monster och övernaturliga inslag. Avsnittet utspelar sig i en liten lugn stad där man senaste tiden haft ett par massmord där mördarna är helt vanliga människor som verkar ha blivit galna i samband med morden. Mulder kommer vartefter fram till att det är ett typ av insektsmedel man sprutar ut på skörden för att hålla flugor och skit borta. Detta har en inverkan på en del av stadens invånare som vid fobi eller rädsla för något aktiverar insektsmedlet som fungerar ungefär som LSD och ger starka hallucinationer som innefattar diverse föremal som säger åt dem att döda.


Även om det handlar om X-files så är det skönt med något lite mer naturligt avsnitt emellanåt och även det här är ett bra avsnitt som fokuserar mer på det mänskliga psyket än på ufon och monster. Det är dock dem avsnitt som handlar om lite mer övernaturliga saker som jag gillar mest och även om de här typen av avsnitt fortfarande är underhållande och intressanta blir det inte lika spännande. Det känns även som att avsnittet slutar lite hastigt utan att man egentligen fick några verkliga svar, men det är ju inte första gången om man säger så. Det är lite skönt att man får tänka lite själv.
Nu hoppas jag på ett avsnitt om spöken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade