25.12.10

Die Hard



Ja, det blev till att se en gammal actionklassiker häromdagen. Tillsammans med Terminator-filmerna är det väl en av få actionfilmer som faktiskt hyllats, och även om det inte alls är något mästerverk så är det något som utmärker den från andra filmer, inte bara för att den kom före det mesta.



Själva upplägget är nice, en skyskrapa, Bruce Willis (även om han inte riktigt är någon favorit så var detta innan han gick ner sig totalt), Alan Rickman, tyska terrorister och massa one-liners. Det blir lite fånigt på sina ställen men jag tycker man sköter det bra överlag. Humorn finns där och filmen är inte menad som en djup film till för att analyseras. Man ska skratta och strunta i huruvida det är fysiskt omöjligt att slänga sig ut från en skyskrapa med en brandslang runt midjan.
Något som höjer denna film över havet av skit som producerats under 90-talet är att Bruce i denna film faktiskt är polis och det känns därför inte alltför otroligt att han tar på sig ett dussin terrorister ensam. Han gör det dessutom smygandes omkring barfota eller slängandes c4-riggade ex-terrorister nerför hisschakt. Inga Rambo-grejer här inte.



Ja, det finns inte så jättemycket att analysa egentligen. Det är lite dumt, lite fånigt, ganska roligt och ganska underhållande. Sista 5 minuterna går dock lite över gränsen och drar ner helhetsintrycket lite, men jag är ganska nöjd ändå.
Hade filmen kommit i år så hade jag tvekat över att ge filmen mer än 1, men eftersom den var så banbrytande när den kom och ändå är så pass underhållande utan att gå för långt alltför ofta så får den ändå ett ganska högt betyg.

64

1 kommentar:

Bloggintresserade