5.3.10

X-Files S2E05

Noterade just att jag skrivit S1Ex tidigare, det ska naturligtvis vara säsong 2. Det är hur som helst redigerat nu.


S2E05 - Duane Barry

Riktigt bra avsnitt. Det handlar i stora drag om en man som sitter på "dårhus" då han anses psykiskt sjuk när han i själva fallet har blivit "abducted by aliens", åtminstone enligt honom själv. En dag tar han en doktor till gisslan med mål att övertyga honom om att det är sant.




Det här avsnittet tar en unik vändning då i stort sett hela avsnittet utspelar sig i en enda byggnad och där Mulder kastas in i ett gisslan-drama. Precis som med de flesta avsnitt får man se avsnittet på hur man själv vill, det vill säga så kan man tolka det som att mannen är galen eller att han faktiskt har blivit "abducted" (bortrövad låter förjävligt). Det är för övrigt en av seriens starka delar, att ingenting är förutbestämt utan man får se serien både från en skeptikers och en troendes ögon, och båda har lika rätt.


Åter till själva avsnittet, så märks det att man har lite mer budget än i den första säsongen, då både ufot och utomjordingarna ser i alla fall skapliga ut för att vara från 1994. Avsnittet slutar dessutom med en rejäl cliffhanger, Scully blir nämligen bortrövad!




Den stora frågan är nu om det är Duane Barry (den galna/probe-testade mannen på bilden ovan) som rövade bort henne, eller om det är aliens. Man får se att det i varje fall är Duane som bryter sig in, men kanske agerar han inte under egen vilja utan styrs av aliens. Kanske är det till och med regeringen på något sätt, då man i avsnitt 4 konstaterade att Scully var ett mycket större hot än man först trott.

Det får helt enkelt framtiden utvisa. En sak som är säker är att det kommer att kännas ganska tomt utan Scully.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade